Kryminalna KulturacjaKsiążkirecenzja książka

Izabela Janiszewska. Histeria – recenzja

Izabela Janiszewska, która niedawno debiutowała mrocznym thrillerem Wrzask, powraca z kolejną brutalną historią. Histeria jest kontynuacją, w której powracają dobrze znani nam bohaterowie, aby ponownie zmierzyć się z psychopatycznym mordercą. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Czwarta Strona.




Larysa Luboń wpada na trop zagadkowego człowieka w masce, który terroryzuje miasto. W międzyczasie na warszawskim Ursynowie zostaje zamordowana kobieta. Śledztwem zajmuje się komisarz Bruno Wilczyński, który niestety popada w obsesję, bo nie może pogodzić się z faktem, że nie udało mu się wsadzić za kratki psychopatycznego mordercy. Czy te sprawy łączą się ze sobą? Czy ponownie splotą ze sobą losy głównych bohaterów? Kto tak naprawdę jest potworem, o którym coraz głośniej mówią media? Niestety rozwiązanie tej zagadki nie będzie tak oczywiste jak na pierwszy rzut oka może się wydawać.

Izabela Janiszewska kolejny raz potrafi zaskoczyć.

Wysoki poziom Wrzasku zostaje utrzymany, a autorka ponownie włożyła ogrom pracy w kolejną swoją historię. Przekłada się to oczywiście na całkowity odbiór książki, która od samego początku do ostatnich stron trzyma w napięciu. Idealnie połączone zostają tu wątki kryminalne z szybką i pełną zwrotów akcją, a wszystko przesiąknięte problemami społecznymi.

Kontynuacja bestsellerowego Wrzasku prezentuje się naprawdę przyzwoicie. Historia przeraża i intryguje zarazem. Mimo bardzo mrocznego charakteru, jest to opowieść, którą pochłania się niemal jednym tchem. Uważajcie tylko żeby podczas lektury nie popaść w histerię. Czytacie na własną odpowiedzialność.

Histeria
Autorka: Izabela Janiszewska
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Gatunek: thriller, kryminał
Data wydania: 30 września 2020

Za materiał do recenzji dziękujemy Wydawnictwu Czwarta Strona

CHCESZ WIĘCEJ RECENZJI NAJNOWSZYCH KSIĄŻEK? POLUB TĘ STRONĘ:

Tomasz Drabik Administrator

Radomianin z pochodzenia. Technolog żywności z wykształcenia. Pasjonat dobrego kina, lecz nie gardzi ciekawą książką. Uwielbia Pasikowskiego, Manna i Lehane.

Tomasz Drabik

Radomianin z pochodzenia. Technolog żywności z wykształcenia. Pasjonat dobrego kina, lecz nie gardzi ciekawą książką. Uwielbia Pasikowskiego, Manna i Lehane.