Oddasz Fartucha 2, czyli dokładka – recenzja
Tomasz Strzelczyk to znany youtuber, który prowadzi rewelacyjny program o gotowaniu. Przez lata budował swoją markę, a dzisiaj w dużej mierze jest wyznacznikiem trendów panujących w kuchni. Potwierdzeniem tego faktu i ugruntowaniem jego pozycji była wydana w zeszłym roku książka kucharska o nietypowym tytule – Oddasz Fartucha, czyli facet w kuchni.
Teraz nakładem wydawnictwa Znak ukazał się kolejny zbiór jego przepisów zatytułowany Oddasz Fartucha 2, czyli czyli dokładka. Kontynuuje w niej motto, które przyświecało wszystkim jego programom i przepisom. Chodzi oczywiście o prostotę i łatwość wykonania dań, które paradoksalnie mają dostarczyć jak najwspanialszych kulinarnych doznań.
Według autora najlepszy przepis to taki, który jest prosty w wykonaniu, tani, a w efekcie smaczny. Autor nie komplikuje więc swoich przepisów wymyślnymi i trudnymi do zdobycia składnikami. Ich ilość w każdej potrawie ograniczona jest do minimum. Oczywiście żadna potrawa nie będzie smakowała jeżeli w jej wykonanie nie włoży się serca i miłości. Pasja z jaką realizujemy codzienne obowiązki w kuchni na pewno przełoży się na wykonanie i odbiór finalny każdej potrawy.
Podobnie jak pierwsza część ta też podzielona jest na kilka tematycznych rozdziałów. Tym razem mamy dania jednogarnkowe, potrawy z owoców morza, dania jarskie, coś klasycznego z mięsa, przystawki, sałatki oraz coś na słodko. Zainteresować może również kilka intrygujących przepisów na ziemniaki, które Polakom towarzyszą od zawsze. Cieszy fakt, że tego nie zabrakło.
Oczywiście jak przystało na dobrą książkę kucharską, jest ona opatrzona wieloma wspaniałymi zdjęciami, które mocno wzmagają apetyt. Nie można przejść obojętnie wobec apetycznej karkówki w sosie cebulowym. Na widok pieczonej polędwiczki w warzywach aż ślinka cieknie, a od ciasta bezowego z kremem nie można oderwać wzroku. Wręcz czujemy smak potraw patrząc tylko na zdjęcia.
Oddasz Fartucha 2, czyli dokładka to rewelacyjne podsumowanie kilku lat działalności Tomasza Strzelczyka, a zarazem świetna inspiracja dla wszystkich którzy w kuchni czują się jak w domu. Prostota, przyjemność, pasja i miłość – te słowa autora naprawdę oddają zawartość tej publikacji. Nie wierzycie. Przekonajcie się sami. Z takimi przepisami odbędziemy niesamowitą kulinarną przygodę.
Radomianin z pochodzenia. Technolog żywności z wykształcenia. Pasjonat dobrego kina, lecz nie gardzi ciekawą książką. Uwielbia Pasikowskiego, Manna i Lehane.