filmnews film

Informacja prasowa: „Polot” i „Tarapaty 2” już dostępne na Netflix!

Dwie kolejne produkcje z portfolio NEXT FILM właśnie zadebiutowały w sieci. „Polot” z Maciejem Musiałowskim w roli głównej oraz kontynuacja hitu dziecięcego „Tarapaty 2″ dostępne są w serwisie Netflix.

Polot:

Karol, utalentowany i przedsiębiorczy 25-latek, dorabia w rodzinnej firmie i prowadzi własny obiecujący biznes. Gdy ojciec, instruktor lotnictwa, ginie w wypadku, na barki Karola spada obowiązek utrzymania domu i matki. Wraz z dwójką najlepszych przyjaciół stawia wszystko na jedną kartę – zamierza skonstruować innowacyjny sterowiec. Gdy na horyzoncie pojawią się duże pieniądze, młody wizjoner szybko przekona się, ile wyrzeczeń kosztuje własna firma. Karol będzie musiał ostrożnie dobierać zarówno przyjaciół, jak i biznesowych partnerów. Czy uda mu się osiągnąć sukces na własnych warunkach?

Reżyserem i współscenarzystą filmu jest Michał Wnuk. W „Polocie”, poza wcielającym się w postać głównego bohatera Maciejem Musiałowskim, występują również: Tomasz Włosok, Eryk Kulm jr, Pola Błasik, Iza Kuna oraz Andrzej Konopka. Za produkcję filmu „Polot” odpowiada Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych (Studio Filmowe Kadr).

Tarapaty 2:

Kiedy z Muzeum Narodowego w Poznaniu znika perła kolekcji – „Plaża w Pourville” Claude’a Moneta, a o kradzież zostaje fałszywie oskarżona ciotka Julki – dzieci muszą odnaleźć obraz i odkryć tożsamość prawdziwego złodzieja. Zgrany duet rozpoczyna śledztwo, ale na horyzoncie pojawia się Felka, zwariowana 12-latka, a razem z nią kłopoty. Opowieść o zazdrości i zaufaniu przeplata się z rozwiązywaniem zagadki kryminalnej. „Tarapaty 2″ to historia dla całej rodziny, która mówi o tym, że nie da się uwierzyć w przyjaciela, dopóki nie uwierzy się w siebie. A także o tym, że przyjaźń wystawiona na próbę może stać się jeszcze mocniejsza.

Za scenariusz i reżyserię „Tarapatów 2″ odpowiada Marta Karwowska. Film jest produkcją Koi Studio i zdążył już zdobyć nagrodę Europejskiego Jury Dziecięcego Międzynarodowego Festiwalu Filmów dla Dzieci i Młodzieży Schlingel w Chemnitz w Niemczech. Znalazł się w programie Cinekid Festival w Amsterdamie, największego międzynarodowego festiwalu filmów i nowych mediów dla dzieci. Był filmem otwarcia Kina Dzieci (jako pierwszy polski film konkursowy w siedmioletniej historii festiwalu). „Tarapaty 2″ są również nominowane w Konkursie Głównym trwającego właśnie 38. Festiwalu Filmów Młodego Widza Ale Kino! (29.11-6.12.) oraz do Złotych Lwów w Konkursie Głównym Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni (8-12 grudnia).

Dzięki współpracy NEXT FILM i Netflix w serwisie można już oglądać takie polskie filmy, jak: „Twój Vincent”, „Bogowie”, „Drogówka”, „Po prostu przyjaźń”, „Ziarno prawdy”, „Król życia”, „Jestem mordercą”, „Plac Zabaw”, „Pokot”,„Kamerdyner”, ubiegłoroczne premiery – „Piłsudski”, „Kult. Film”, „Ukryta gra” oraz tegoroczne hity – „Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa”, „365 dni” i „W lesie dziś nie zaśnie nikt”.

Redakcja Administrator