Książkirecenzja książka

Ogniem i Dymem. Niebanalne Przepisy. Nie Tylko z Warzyw

Choć tegoroczny sezon grillowy już za nami, a pogoda wczesnojesienna raczej mało ma wspólnego z prawdziwą polską złotą jesienią i w żaden sposób nie napawa nas chęciami na spędzanie wolnego czasu przy grillu czy ognisku, istnieje inny sposób aby zachęcić mało zdecydowanych do spędzenia wspólnego czasu przy takiej formie relaksu. Poradnik Ogniem i Dymem, który ukazał się nakładem wydawnictwa Zwierciadło, nie tylko sprawi, że ślinka pocieknie nam na samo patrzenie na niesamowite dania, ale na pewno zabierze nas w niesamowitą podróż do świata ognia i dymu, w czasie której wyczarujemy niesamowite potrawy i zaskoczymy nie tylko siebie ale i najbliższych.

Autorem tej nietypowej i niebanalnej książki kucharskiej jest Martin Nordin. Pasjonat kuchni i fotografii, który te dwie swoje największe pasje połączył w jedno. Efektem tego jest właśnie ten album zawierający przepisy, na które prawdopodobnie nigdy sami byśmy nie wpadli. Przykładem może być pieczony seler z kurkami z grilla, czy pieczone i wędzone ziemniaki z cebulą karmelizowaną w piwie. Kto by wpadł na pomysł aby uwędzić śmietanę, a następnie zrobić z niej masło? Rewelacja.




Wśród rozgrzanych szczap drewna nie może oczywiście zabraknąć pizzy z opalanego pieca. Choć nie każdy ma do takiego wynalazku dostęp, to forma ta jest coraz bardziej popularna wśród domowych grillów czy wędzarni. Autor cały rozdział poświęca właśnie tego typu wypiekom. Fani burgerów też znajdą coś dla siebie. Jeżeli nie przepadamy za klasycznymi mięsnymi, to zawsze możemy przyrządzić z kabaczka lub bakłażana. Brzmi zachęcająco? Wszystko to możemy przepić drinkiem przyprawionym grilowanym owocami. Wrażenie robi mezcal z grillowanym grejpfrutem.

Poza przepisami znajdziemy tu mnóstwo ciekawych porad dotyczących technik grillowania. Od rodzaju grilla, po rodzaje węgla i drewna, który wykorzystujemy, a także sposoby prowadzenia samej obróbki. Autor ze szczegółami omawia każdy aspekt tego niesamowitego procesu.

Mocną strona tego poradnika są również niesamowite zdjęcia autora. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że to właśnie obrazy z książki Ogniem i dymem na pierwszym miejscu przykuwają naszą uwagę i sprawiają, że nasze gruczoły ślinowe już na sam widok zaczynają działać dużo szybciej i efektowniej. Więc nawet jeżeli pogoda już nie sprzyja przesiadywaniu pod gołym niebem, to nic straconego. Już niedługo znów będzie lato, warto przez ten czas odpowiednio się przygotować do kolejnego sezonu, aby zaskoczyć wreszcie swoich gości czymś naprawdę niesamowitym i niebanalnym.

Ogniem i Dymem
Autor: Martin Nordin
Wydawnictwo: Zwierciadło
Gatunek: poradnik
Data wydania: 14 sierpnia 2019

 

 

Książka dostępna do kupienia na Tania Książka

CHCESZ WIĘCEJ RECENZJI NAJNOWSZYCH KSIĄŻEK? POLUB TĘ STRONĘ:

 

Tomasz Drabik Administrator

Radomianin z pochodzenia. Technolog żywności z wykształcenia. Pasjonat dobrego kina, lecz nie gardzi ciekawą książką. Uwielbia Pasikowskiego, Manna i Lehane.

Tomasz Drabik

Radomianin z pochodzenia. Technolog żywności z wykształcenia. Pasjonat dobrego kina, lecz nie gardzi ciekawą książką. Uwielbia Pasikowskiego, Manna i Lehane.